Τι είναι τα προβιοτικά και γιατί είναι απαραίτητα και πολύ αποτελεσματικά

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και καλά βακτήρια που προάγουν την υγεία σε ανθρώπους ζώα και περιβάλλον. Είναι ο τρόπος που η φύση θεραπεύει.

Είναι ήδη γνωστά στην θεραπεία του πεπτικού συστήματος. 25 χρόνια έρευνας πάνω στην μικροβιολογία έφεραν επιτέλους αποτελέσματα και ανατροπή στην ζωή μας και στην καθημερινότητα μας.
Η μικροβιολογία είναι η επιστήμη των μικροοργανισμών . Ένας μικροβιολόγος μελετά μικροοργανισμούς και προσφέρει λύσεις που βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων των ζώων και του περιβάλλοντος.

Ένας μικροοργανισμός ή μικρόβιο είναι ένας οργανισμός που είναι πολύ μικρός για να τον δει κανείς με γυμνό μάτι. Τα σημαντικότερα παραδείγματα μικροοργανισμών είναι οι ιοί, τα βακτηρίδια, οι μύκητες, οι ζύμες και τα άλγη. Τα βακτήρια είναι τα πιο συνηθισμένα και έχουν μέγεθος περίπου 1 μικρομέτρου, το οποίο είναι χιλιοστό του χιλιοστού (1000 βακτήρια στη σειρά δεν υπερβαίνουν το 1 χιλιοστό)! Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού στη φύση. Σε μεγάλους αριθμούς, εμφανίζονται στο δέρμα, στον πεπτικό σωλήνα, στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα.

Η πλειονότητα των μικροοργανισμών είναι καλοήθεις, χρήσιμες ή και απαραίτητες για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα όπου οι μικροοργανισμοί είναι πολύ χρήσιμοι: –
Πέψη: τα τρόφιμά μας δεν μπορούν να αφομοιωθούν χωρίς τα δισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερο μας. –
Κομποστοποίηση: τα νεκρά υλικά από τη φύση (π.χ. φύλλα, γρασίδι, νεκρά ζώα) υποβάλλονται σε επεξεργασία από μικροοργανισμούς στις μικρότερες θρεπτικές ουσίες , Στη συνέχεια φυσικά επαναχρησιμοποιήθηκαν για να σχηματίσουν νέα φυτά ή ζώα. –

Παραγωγή τροφίμων: πολλά τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν μόνο με μικροοργανισμούς όπως ζύμη για ψωμί και κρασί ή βακτήρια για γιαούρτι και τυρί.
Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι μικροοργανισμοί που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, τα ζώα ή το περιβάλλον, που ονομάζουμε παθογόνα. Αν και είναι μια μειοψηφία, δίνουν στους μικροοργανισμούς μια πολύ κακή φήμη.

Γιατί τα προβιοτικά είναι  παντοδύναμα 

προβιοτικά

Οι μικροοργανισμοί παρά το μέγεθος τους είναι πολύ έξυπνοι. Ξέρουν τέλεια πώς να εργαστούν μαζί για να επιβιώσουν. Τα πρώτα ίχνη μικροοργανισμών πάνω στη Γή έχουν ηλικία 3 δισεκατομμύρια έτη , έτσι έχουν πού περισσότερη εμπειρία από την ανθρωπότητα .
Όπου και αν υπάρχουν (χώμα, αέρας, νερό, ζώα, φυτά ,ανθρωπο), οι μικροοργανισμοί οργανώνονται σε κοινότητες: γνωστές ως μικροβιακή κοινότητα ή μικροχλωρίδα. Τέτοιες κοινότητες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και πολύ περίπλοκες. Κάθε τύπος μικροοργανισμών έχει τον ρόλο του και συμβάλλει στην κοινότητα. Συνολικά, έχουν μόνο ένα στόχο: την επιβίωση όλων όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν μια τέτοια μικροβιακή κοινότητα ή μικροχλωρίδα είναι σε μια στερεή επιφάνεια (υλικό, δόντια, δέρμα, φύλλα), ονομάζεται βιοφίλμ. Ένα βιοφίλμ αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς τύπους μικροοργανισμών και διάφορες ουσίες που παράγουν. Οι ουσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή ως προστασία από εξωτερικές επιδράσεις. Έτσι οι μικροοργανισμοί στέκονται σε αυτό το προστατευτικό στρώμα και ζουν μαζί. Δυστυχώς, το βιοφίλμ έχει συχνά αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Δημιουργεί ρύπανση (και κατ΄έπέκταση δερματολογικά προβλήματα όταν είναι στο δέρμα) αποτελεί πηγή οσμής, οχλήσεων και καταφύγιο για πολλά μικρόβια ή παθογόνα. Τι χρειάζεται μια μικροβιακή κοινότητα για να επιβιώσει;

Όπως κάθε ζωντανό πλάσμα, ένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς φαγητό. Η διατροφή μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και είναι επίσης μικροσκοπική. Σημαντικές πηγές τροφίμων είναι τα σάκχαρα, τα λίπη και οι πρωτεΐνες, αλλά και ειδικά πράγματα όπως τα ούρα ή ο ιδρώτας. Όλοι οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλη τη διατροφή, γι ‘αυτό και εργάζονται στο βιοφίλμ για να ανταλλάξουν μαζί τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης χωρίς νερό κανένας μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν πραγματικά να πίνουν, απορροφούν την υγρασία από το περιβάλλον. Παρόμοια με το σφουγγάρι που είναι απορροφητικό. Εάν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία, η δραστηριότητά τους θα μειωθεί γρήγορα. Όπως και με τα ζώα ή τους ανθρώπους, ένας μικροοργανισμός μπορεί να ζήσει πολύ περισσότερο χωρίς τροφή παρά χωρίς υγρασία. Η υγρασία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή τους. Για να επιβιώσουν, το περιβάλλον πρέπει επίσης να είναι ευνοϊκό. Μέσω του βιοφίλμ, οι μικροοργανισμοί προστατεύονται από τις διακυμάνσεις στο περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία, το pH και η υγρασία

Η μικροβιακή κοινότητα, η μικροχλωρίδα και το βιοφίλμ είναι ζωντανές οντότητες, με συνεχείς αλλαγές ανάλογα με τις συνθήκες (υγρασία, ισχύ, θερμοκρασία). Παρά τις αλλαγές αυτές, ο στόχος της μικροβιακής κοινότητας είναι να συνεχίσει να υπάρχει και να παραμείνει ζωντανός όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να το κάνουν με την προσαρμογή στις συνθήκες και με την επικοινωνία (που ονομάζεται αίσθηση απαρτίας) μεταξύ τους. Ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει μια επιφάνεια που παρέχει επαρκή διατροφή, υγρασία και χώρο με μια μικροβιακή κοινότητα μέχρι 100 μικροοργανισμών. Οι παρόντες μικροοργανισμοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπερβαίνουν αυτό το όριο, κατά προτίμηση παραμένοντας λίγο κάτω από το όριο για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν ξαφνικό πρόβλημα. Δεδομένου ότι οι μικροοργανισμοί έχουν μέση διάρκεια ζωής λίγων ημερών, θα υπάρξει μια διαδικασία συνεχούς θανάτωσης και ανάπτυξης από μικροοργανισμούς και η συνολική μικροβιακή κοινότητα παραμένει περίπου σταθερή. Χωρίς ανθρώπινη επιρροή, υπάρχει ένα μικροβιακό οικοσύστημα ή φυσική ισορροπία μικροχλωρίδας..

Επειδή η ανίχνευση μικροοργανισμών συνδέθηκε κυρίως με ασθένειες, η ανθρωπότητα είχε την ιδέα ότι όλοι οι μικροοργανισμοί είναι επικίνδυνοι. Εκτός από την αναζήτηση πόρων για την καταπολέμηση των ασθενειών (αντιβιοτικά), δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή και το περιβάλλον μας. Επομένως, τα προϊόντα σχεδιάστηκαν για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του καθαρισμού και της απολύμανσης, καθώς και μεταξύ των επιφανειών και του σώματός μας. Η απομάκρυνση της βρωμιάς σε επιφάνεια (υλικό ή δέρμα). Αυτό γίνεται με σαπούνια (ή απορρυπαντικά).
Απολύμανση: Για να κάνετε μια επιφάνεια χωρίς μικροοργανισμούς, εξαλείφοντάς τις. Αυτό γίνεται με βιοκτόνα (ή απολυμαντικά). Τα σαπούνια και τα χημικά βιοκτόνα είναι πλήρως χημικά σε σύνθεση, όπου τα βιοκτόνα περιέχουν μια δραστική ουσία που είναι βακτηριοκτόνος. Σήμερα, τα σαπούνια και τα βιοκτόνα συνδυάζονται μερικές φορές με ένα προϊόν που θα πρέπει να κάνει και τον καθαρισμό και τη θανάτωση . Ο απώτερος στόχος του καθαρισμού και της απολύμανσης είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν πια μικροοργανισμοί και πηγή τροφής (= βρωμιά). Η χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών όπως και προϊόντα για την επιδερμίδα αρχικά φάνηκε να λειτουργεί καλά . Ωστόσο, λόγω του μεγάλου χρόνου τους στη γη, οι μικροοργανισμοί μάθαιναν γρήγορα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πάνω από αρκετές δεκαετίες μετά την εισαγωγή απολυμαντικών και χημικών , οι μικροοργανισμοί βρήκαν τρόπους για να παρακάμψουν αυτήν την απειλή, την οποία σήμερα ονομάζουμε αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί γίνονται όλο και περισσότερο ενήμεροι για το πώς να επιβιώσουν από μια επίθεση απολυμαντικών. Συνεπώς, μειώνεται η αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών. Επίσης, όσον αφορά τον καθαρισμό, υπάρχει ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι μικροοργανισμοί για να αμυνθούν εναντίον αυτών των χημικών επιθέσεων είναι μέσω του σχηματισμού ολοένα και πιο επίμονων βιοφίλμ. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι καθαριστικοί παράγοντες (σαπούνια, απορρυπαντικά. κρέμες ) δεν είναι πλέον σε θέση να αφαιρέσουν τη βρωμιά στις επιφάνειες, επειδή η βρωμιά συχνά παγιδεύεται σε βιολογικές ταινίες που είναι σχεδόν αδιαπέραστες σε σαπούνια.

Γιατί τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος που κρύβεται πίσω από τον χημικό καθαρισμό και την απολύμανση. Ο αντίκτυπος στη μικροβιακή δυναμική είναι η δημιουργία βλαβερής μικροχλωρίδας. Τι συμβαίνει με τον χημικό καθαρισμό και την απολύμανση. Αν πάρουμε και πάλι ένα παράδειγμα, μιας επιφάνειας όπου υπάρχει τροφή, υγρασία και χώρος για να διατηρηθεί μια μικροβιακή κοινότητα 100 μικροοργανισμών ζωντανή. Αμέσως μετά την απολύμανση τον καθαρισμό, ο αριθμός των μικροοργανισμών θα έχει πέσει απότομα.

Στην πραγματικότητα, λόγω της αντίστασης, ένας αριθμός μικροοργανισμών θα επιζήσει της απολύμανσης. Ένα απολυμαντικό ή καθαριστικό επιδερμίδας ή κρέμα δεν έχει μετά από λίγο αποτέλεσμα, έτσι μετά από λίγα λεπτά οι επιζώντες θα αρχίσουν να ξαναγεννούν. Τώρα έχουν ξαφνικά πολύ χώρο (τα κενά σημεία των απαλλαγμένων μικροοργανισμών), πολλά τρόφιμα (οι ίδιοι οι απολεσμένοι μικροοργανισμοί χρησιμεύουν ως πηγή τροφής) και η υγρασία (έρχονται με τα απολυμαντικά). Δεδομένου ότι τα ανθεκτικά επιβλαβή μικρόβια μπορούν να επιζήσουν μιας επίθεσης απολύμανσης και επομένως να αναγεννηθούν πολύ ταχύτερα, οποιαδήποτε απολύμανση θα οδηγήσει σε μια μικροβιακή κοινότητα που θα περιέχει όλο και πιο ανθεκτικά επιβλαβή μικρόβια. Και πάλι, αυτή η νέα μικροβιακή κοινότητα θα σταθεροποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα περιθώριο ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι δεν καταλαμβάνουν όλα τα μέρη έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερη απολύμανση, θα βρεθούν περισσότερα επιβλαβή μικρόβια. Αυτό είναι το παράδοξο απολύμανσης
Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε επίγνωση του προβλήματος της αντίστασης και μετά από χρόνια έρευνας έχουμε βρει μια λύση. Αυτή η λύση κάνει χρήση της φύσης. Υπάρχουν καλοί μικροοργανισμοί, επίσης γνωστοί ως προβιοτικά, που χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν μια υγιή μικροχλωρίδα και να την διατηρήσουν. Η εταιρία μας έχει αναπτύξει μια σειρά προβιοτικών που παρέχουν ένα στρώμα καλών μικροοργανισμών που δρουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα με επιβλαβείς μικροοργανισμούς προσθέτοντας πολλά επιπλέον βακτήρια; Η μικροβιακή κοινότητα μέσω της δικής της δυναμικής παρέχει τη λύση. Παίρνουμε και πάλι μια επιφάνεια όπου υπάρχει τροφή, υγρασία και χώρος για να διατηρηθεί μια μικροβιακή κοινότητα με έως και 100 μικροοργανισμούς ζωντανό. Αμέσως μετά την πρώτη προβιοτική εφαρμογή , τα προβιοτικά θα καταλαμβάνουν όλες τις κενές θέσεις στην επιφάνεια. Δεν σκοτώνονται ή αντικαθίστανται άλλοι μικροοργανισμοί, υπάρχει μόνο η προσθήκη καλών μικροοργανισμών (προβιοτικών) στην επιφάνεια.

Από τη στιγμή που οι μέγιστοι 100 μικροοργανισμοί στην επιφάνεια φτάνουν αμέσως, οι μικροοργανισμοί στέλνουν σήμα (απαρτία) για να μειώσουν τη δραστηριότητά τους. Ήδη μετά από μερικές ημέρες, ένας μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών έχουν πεθάνει από γηρατειά και λόγω της μειωμένης δραστηριότητας, δεν αντικαθίστανται γρήγορα νέοι μικροοργανισμοί. Αυτή η κατάσταση διατηρείται στη μικροβιακή κοινότητα έως ότου ο αριθμός τους μειωθεί και πάλι κάτω από 100 μικροοργανισμούς. Μόνο τότε, θα επιστρέψουν στην κανονική δραστηριότητα. Ωστόσο, καθώς σε κάθε εφαρμογή προβιοτικού προστίθεται νέα φόρτιση καλών μικροοργανισμών, παρά τη μειωμένη δραστηριότητα της μικροβιακής κοινότητας, ο αριθμός τους δεν πέφτει ποτέ κάτω από τα 100. Τα προβιοτικά διατηρούν τον αριθμό των μικροοργανισμών στους 100 ή περισσότερους. Συνεχίζοντας τη χρήση του προβιοτικού , η αρχική μικροβιακή κοινότητα θα αναγκαστεί να μειώσει συνεχώς τη δραστηριότητα, έτσι ώστε οι αρχικοί μικροοργανισμοί να εξαφανιστούν με την ηλικία της κοινότητας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των προβιοτικών κατέστη σαφές από τις παραπάνω εξηγήσεις, δηλαδή την εγκατάσταση υγιούς μικροχλωρίδας που παραμένει υγιής όσο εφαρμόζεται το προβιοτικό .

Τα επιβλαβή μικρόβια δεν είναι ανθεκτικά στα προβιοτικά; Όχι, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να καταστούν ανθεκτικοί σε άλλους μικροοργανισμούς, μόνο σε χημικές ουσίες που τους απειλούν. Δεν υπάρχουν χημικές ουσίες βιοκτόνου στα προβιοτικό , επομένως δεν υπάρχει αντίσταση. –

Είναι ασφαλή τα προβιοτικά; Οπωσδηποτε. Τα προβιοτικά που χρησιμοποιούμε είναι διεθνώς εγκεκριμένα για χρήση ακόμα και σε τρόφιμα.
Πως χρησιμοποιουνται: Χρησιμοποιείτε τα προϊόντα ακριβώς όπως τα άλλα προϊόντα,. Εκτός από το μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά τη μικροβιολογία, τα προβιοτικά έχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα, όπως: – Βαθύς καθαρισμός: Τα προβιοτικά αφαιρούν βρωμιά και βιοφίλμ βαθιά στην επιφάνεια. – Έλεγχος της οσμής: οι οσμές συχνά σχηματίζονται από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, επίσης αντικαθίστανται από τα προβιοτικά που δεν δημιουργούν οσμές. – Ασφάλεια: Σε αντίθεση με πολλά από τα χημικά και πρόσθετα τα προβιοτικά προϊόντα είναι πολύ ασφαλή στη χρήση. – Περιβάλλον: τα προβιοτικά δεν είναι μόνο 100% φυσικά, αλλά συνεργάζονται ενεργά όταν πρόκειται για επεξεργασία λυμάτων. Πχ. Μετά την χρήση του σαμπουάν τα λύματα που πηγαίνουν στην αποχέτευση δημιουργούν βιολογικό καθαρισμό και στους αγωγούς . Άρα ως συνειδητοί άνθρωποι και πολίτες όχι μόνο βοηθάμε τον εαυτό μας ουσιαστικά και όχι πρόσκαιρα , όχι μόνο κάνουμε στροφή και αποτοξίνωση από βλαβερές ουσίες και χημικά αλλά βοηθάμε και τη Γή μας χωρίς να την επιβαρύνουμε με τοξικά .
Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά ότι επικίνδυνοι ιοί και βακτηρία έχουν γίνει ανθεκτικά. Όλο και περισσότερες ασθένειες, Οι άνθρωποι και τα ζώα απειλούνται! Η αιτία των παραπάνω προβλημάτων οφείλεται στη δική μας συμπεριφορά και παρανόηση. Με τα αντιβιοτικά τα χημικά απολυμαντικά και προϊόντα ομορφιάς και καθαρισμού (πχ. Λοσιόν, σαμπουάν σαπούνια , κρέμες , οδοντόκρεμες ,προϊόντα στοματικής υγιεινής που σκοτώνουν τα βακτήρια με χημικά πρόσθετα και άλλα πολλά ) σκοτώνουμε τα πάντα για να προστατευθούμε. Αυτή η διαδικασία σκέψης είναι ξεπερασμένη και λάθος! Όχι μόνο δεν προστατευόμαστε αλλά δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθούμε να λύσουμε.

Η Εταιρεία μας σεβόμενη το περιβάλλον και τον άνθρωπο φέρνει την αλλαγή και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να επιτυγχάνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε με την βοήθεια της Φύσης. Όπως ακριβώς η Φύση ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες και να επιβιώνει ακόμη και κάτω από τις σκληρές συνθήκες στις οποίες την έχουμε υποβάλλει έτσι κι εμείς ακολουθούμε τους κύκλους της Ζωής και της Ευεξίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.